Op 26 november 16 uur gingen ‘de 24 uur van… de buurttransformator’ van start in Eindhoven. Woningcorporatie Woonbedrijf zette voor het concept 16 doorgewinterde professionals en 9 jonge honden bij elkaar. De uitdaging was in 24 uur ideeën, plannen en concepten bedenken om de Airey-wijk in het Eindhovense stadsdeel Gestel te verduurzamen. Deze visie is vervolgens na exact 24 uur gepresenteerd aan een volle zaal met bewoners, experts en nieuwsgierigen.
Vanuit jongerencentrum Your Choice in Gestel gingen de deelnemers op maandag 26 november om 16.00 uur aan de slag. Deze derde editie van ‘De 24 uur van…’ had een andere insteek dan voorheen, omdat ‘oude rotten’ en ‘jonge honden’ zich in verschillende groepen met dezelfde onderwerpen bezighielden. De combinatie van ervaring en out of the box-denken leidde bij de deelnemers tot nieuwe inzichten.
Centraal stond de Airey-wijk, een wijk met 238 eengezinswoningen en 56 appartementen die oorspronkelijk zijn gebouwd in 1958 om circa 20 jaar mee te gaan. Woonbedrijf is van plan om er 18 woningen en 56 appartementen te slopen en te vervangen. “De woningen hebben nu een E-label, maar zijn desondanks zeer gewild bij huurders. De ambitie is om de woningen te verbeteren naar minimaal een label B. Daarnaast willen we een groot deel van het woningbezit zelfvoorzienend laten zijn,” aldus Rob Bogaarts, districtsmanager bij de corporatie.
Tijdens de energieke eindpresentatie bleek dat ‘de buurttransformator’ meer is dan het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van woningen. Het is een proces waarbij de dialoog met bewoners essentieel is. Hun wensen bepalen de route naar verduurzaming. Het doel is een ‘opgewekte wijk’ waar iedereen trots op is en die stap voor stap meer energiebewust, meer energiebesparend en meer energieopwekkend wordt.
De buurtransformator kan, naast een grotere sociale cohesie, euro’s opleveren. Het moet mogelijk zijn om per huishouden tientallen euro’s per maand te besparen. Over de te nemen energiemaatregelen – de rol van Woonbedrijf –, de participatie van bewoners en de benodigde investeringen, gaan de verschillende partijen verder praten. Zaken die meteen opgepakt kunnen worden, gaat de corporatie direct aan de slag. In februari 2013 komen de deelnemers van ‘de 24 uur van… de buurttransformator’ weer samen voor een evaluatie en mogelijke vervolgstappen.
Reacties