Nieuwe huurders hebben deze week sleutel ontvangen van hun duurzame Nul Op de Meter appartement in De Willem en De Zwijger in Best. De meeste huurders hebben een appartement gekregen via de standaard verhuurprocedure. Daarnaast heeft 'thuis een bijzondere toewijzingsprocedure toegepast. Hierbij zijn zeven enthousiaste huurders met een 'groen' hart geselecteerd.
Deze ambassadeurs willen hun steentje bijdragen om medebewoners ook enthousiast te maken voor energie zuinig wonen. Ook wil ’thuis leren van de ervaring van de bewoners.
Luc Severijnen, Woonstichting ’thuis: “Ook in Best is veel vraag naar betaalbare woningen voor een- en twee persoonshuishoudens. Met deze appartementen maken wij het voor huurders mogelijk om duurzaam, comfortabel en betaalbaar te wonen.” Met de appartementen wordt een bijdrage geleverd aan een leefbare, groene wereld. De appartementen zijn gasloos. Verwarmen, koelen en koken gebeurt elektrisch. Energie wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak en tegen de gevels. Omdat de installaties anders zijn dan de bewoners gewend zijn krijgen ze goede uitleg.
De ambassadeurs helpen de andere bewoners bewust om te gaan met energie. Iedereen kan op een speciale website, de opgewekte energie en het eigen gebruik bijhouden. BAM Wonen faciliteert de monitoring van het energieverbruik. Harold van de Ven van NBArchitecten geeft aan: “met deze ontwikkeling geven we vorm aan duurzaam wonen. Het project is een voorbeeld voor de Nederlandse woningbouw.”
Ketenpartners Woonstichting ’thuis, NBArchitecten en BAM Wonen ontwikkelden samen deze sociale huurwoningen Nul Op de Meter. De Willem’ en ‘De Zwijger zijn de eerste Nul Op de Meter appartementengebouwen met vijf woonlagen. De gebouwen voorzien zichzelf in alle energie die nodig is. Om genoeg energie op te wekken voor alle bewoners zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst. Ook tegen de, speciaal hiervoor ontworpen, gevels zijn zonnepanelen gemonteerd. Door het gebruiken van een warmte- en koude opslag (WKO) systeem worden er geen fossiele brandstoffen gebruikt voor verwarming en koeling. Bewoners koken elektrisch. Elektriciteit voor de openbare ruimtes in het gebouw en voor het gebruik van de bewoners komt van de zonnepanelen.
Reacties